
Ať je děláte míchaná nebo natvrdo, jsou pro vás vejce prospěšná. Jedno velké vejce obsahuje zhruba 6 gramů bílkovin, všechny esenciální aminokyseliny, skoro všechny vitamíny (kromě vitamínu C) i minerály (železo, vápník, jód, zinek, fosfor či selen). Přitom má jen 70 kalorií.
Bílek vs. žloutek

Bílek tvoří zhruba 60 % hmotnosti celého vejce, obsahuje asi polovinu bílkovin (u jednoho velkého vejce cca 3 gramy), je nízkokalorický a bez tuku. Většina tuku, cholesterolu, vitamínů i minerálních látek je obsažena právě ve žloutku (zhruba 30 % hmotnosti vejce). Důležité je, že tuk ve žloutku z větší části sestává z mononenasycených mastných kyselin, které jsou v menším množství zdraví prospěšné. Žloutek obsahuje tak polonenasycené mastné kyseliny, které dokonce snižují hladinu LDL cholesterolu (to je ten špatný, který může vést k chorobám srdce, mozku apod.).
Jak vejce skladovat?
Vejce uchovávejte kvůli většímu chladu v hlavní části lednice, nikoli v jejích dveřích (i když tam jsou připravené žlábky). Nechávejte je v kartónu, čímž zajistíte ochranu skořápek a zabráníte načichnutí dalšími aromatickými potravinami (např. rybinou). Čerstvá vejce spotřebujte zhruba do tří týdnů (řiďte se datem minimální trvanlivosti na krabičce).
Uvařená vejce mají zelený nebo drobivý žloutek. Proč? Jsou špatná?
Nebojte, nic vám nehrozí. K zelenání žloutku dochází u příliš dlouho a za příliš vysoké teploty vařených vajec. Během varu se totiž z bílku uvolňuje látka zvaná hydrogen sulfid. Ta pak reaguje se železem ve žloutku (případně také s železem v pánvi či kastrolu), přičemž výsledkem jsou zelené sirníky železa. Jde přitom jen o estetickou vadu, zdravotně jsou naprosto v pořádku. Pokud se žloutek po uvaření drobí, je to většinou dáno jeho nižším obsahem tuku. To souvisí s vyšším obsahem vlákniny v krmivu slepice (většinou nepochází z velkochovu a má přístup k volné pastvě). Takové žloutky můžete konzumovat také bez obav.
A co růstové hormony nebo antibiotika? Ty ve vejcích nejsou?

Také jste zaslechli fámy o přikrmování nosnic růstovými hormony a antibiotiky, které pak přecházejí do vajec? Nebojte, jde jen o mýtus! Používání růstových hormonů u nosnic a kuřat chovaných na maso je zakázán. Antibiotika se smějí používat jen k léčebným účelům. Po dokončení léčby pak chovatel musí dodržet ochrannou lhůtu, během níž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny. Není se tedy čeho bát.
Značení vajec od A do B
Podle jakosti se vejce dělí do dvou tříd. Vejce třídy A jsou určena nám lidem (a psíkovi Snoopymu), tříd B je určena pro průmyslové zpracování. Na každém vejci je navíc kód, který se skládá ze čtyř částí:
- Typ chovu (0-3): Rozlišuje se mezi nosnicemi chovanými v souladu s ekologickým zemědělstvím (0), nosnicemi ve volném výběhu (1), nosnicemi v halách/na podestýlce (2) a nosnicemi v klecích (3).
- Původ vajec: Udává, odkud vejce pocházejí. CZ je kód pro Českou republiku, DE je kódem Německa, PL značí vejce z Polska a podobně.
- Registrační číslo hospodářství
- Hmotnost vejce (S-XL): Nejmenší vejce „S“ váží do 53 gramů, největší vejce „XL“ pak nad 73 gramů.
Tak co? Dá si někdo omeletu?