Pampeliška obsahuje vitamíny C, B a stejně velké množství provitamínu A jako mrkev! Z minerálních látek stojí za zmínku především draslík, sodík, železo, vápník a síra. V lidovém léčitelství se užívá zejména kořen a list. Obsažené látky totiž neobyčejně povzbuzují celý organismus a navíc snižující krevní tlak a cukr (zejména kořen). Pampeliška působí též močopudně a dle skvělého léčitele a lékaře Jiřího Janči se užívá při poruchách ledvin a močových cest. Květ pampelišky se sbírá jako surovina k výrobě léčivého pampeliškového „medu“ a vína. Nálev z pampeliškového listu či vývar z kořene lze dle Janči s úspěchem používat k omývání kožních ekzémů.

Šup s ní do salátu či housky! Aneb křehčíme a bělíme.

Mladé lístky pampelišky patří například ve Francii k oblíbeným jarním salátovkám; dokonce se bělí a křehčí. Což ostatně můžeme udělat i podomácku, stačí přiklopit několik rostlin bedýnkou či velkým květináčem, aby rostliny rostly ve tmě. Tak budou mít sice méně účinných látek, ale budou chutnější a křehčí. Kořen speciálně šlechtěných odrůd se konzumuje tepelně upravovaný na různé způsoby. Mladé lístky pampelišky lze tedy používat jako první venku rostoucí zeleninu do salátových směsí, samotné chutnají dobře se zakysanou smetanou, přidat je můžeme jemně nasekané do polévky nebo třeba do obložené housky.

Zdravý a chutný pampeliškový „med“

Pampeliškový „med“, či spíše hustý sirup je skvělým léčebným prostředkem při nachlazení, odhledění. Můžeme jej ale dávat například i na chleba s máslem místo včelího medu. „Med“ lze přidávat do čaje, připravovat z něj osvěžující citronádu, nebo třeba použít jako originální dárek. Naše babičky pampeliškový „med“ běžně dělávaly, jeho příprava je velmi jednoduchá!

Potřebujeme: 

  • 300 g květů,
  • 1 l vody,
  • 2 malé citróny,
  • 0,75 kg tmavého třtinového cukru

Pracovní postup: Kvítky propereme a zbavíme zeleného okvětí, zalijeme horkou vodou a necháme 24 hodin odstát. Druhý den výluh scedíme, zbytky květů pečlivě vymačkáme a přidáme cukr a citronovou šťávu. Tekutinu svaříme do zhoustnutí, horký sirup lijeme do sklenic s širším hrdlem a pečlivě uzavřeme. O konzervaci se postará cukr. Sklenice uchováváme v chladu a temnu.

Pampeliškové kořenové víno pro dobré trávení

Pampeliškové víno lze připravovat několika způsoby, co rodina, to recept. Následující recept patří k nejjednodušším, hotové víno se pak používá k podpůrné léčbě cukrovky (1dcl denně), pro dobré trávení nebo ve formě obkladů při horečce (i u dětí).

Potřebujeme: 0,5 l bílého suchého vína a tři čerstvé kořeny pampelišky

Pracovní postup: Dobře omyté kořeny pokrájíme na malé kousky a macerujme 3 dny ve víně. Víno slijeme a uchováváme v chladu a temnu.

Pampeliškový ocet pro krásu

Pampeliškový ocet se nepoužívá v kuchyni, ale spíše „v koupelně“. Skvěle se hodí k oplachování mastných vlasů bez lesku (decilitr na litr vody), může se též přidávat do koupele jako tonikum coby účinný prostředek na čištění problematické pleti. V lidové medicíně se jím potíraly pihy, aby zesvětlely.

Potřebujeme: 0,5 l vinného octa, 20 větších pampeliškových listů a 20 květů.

Pracovní postup:Do šroubovací lahve vlijeme ocet a přidáme květy a na kousky natrhané listy. Vše necháme 7 dní na slunném místě, pravidelně protřepáváme. Za týden ocet scedíme a proceduru opět opakujeme s čerstvými květy a listy. Ocet je hotový za 14 dní.