Podzimní procházka s dětmi parkem láká k různým zábavným činnostem. Všude je plno barevného listí, děti si je rády sbírají do kytice. Můžeme si hrát na malíře a každý si složit svoji paletu. A když se taková zábavná procházka natáhne, přijde ke slovu kuchařčina fantazie. Co honem honem uvařit? Na podzim má člověk jíst co nejvíc teplé, vařené jídlo. Venku je už chladno, žaludek potřebuje zahřát. Skvělá je kořenová zelenina z naší rodné hroudy. Mrkev má v sobě vitamín A, abychom lépe viděli. Celer je skvělý pomocník na trávení, čistí ledviny, má spousty minerálů a vitamínu B. Nevadí mu vaření! Petržel v sobě ukrývá draslík, vápník na kosti, vitamín A, vitamín B. Nezapomeneme na dýni, to je barva podzimu. Navíc je přímo šampión v obsahu užitečných látek. Posiluje imunitu, což je právě teď bezvadné, děti nedostanou chřipku ve škole. Má v sobě víc draslíku než banány, betakaroten, lutein na oči a velkou dávku železa pro dobré vytváření červených krvinek. Do skvělé polévky patří olivový olej, protože bez pomoci nějakého tuku lidské tělo neumí využít vitamín A. Někdy můžeme zkusit přidat až na talíři mořskou řasu Nori. Oživí chuť a dodá potřebný jód a minerály.

Připravíme si:

  • 2 mrkve,
  • 2 petržele
  • ½ většího celeru
  • 1 menší dýni Hokaido
  • listovou petržel
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst dýňových semínek

Kořenovou zeleninu umyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kolečka. Dýni pečlivě omyjeme, nakrájíme na kostičky i se slupkou.Vařením krásně změkne a bylo by ji škoda vyhodit, má v sobě vitamíny. Vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a vaříme na velmi mírném ohni 30 min.

Polévku na talíři ozdobíme dýňovými semínky a posypeme nakrájenou petrželkou. Bude chutnat skvěle a svoji barvou ladit s kyticí z podzimního listí, kterou si můžeme ozdobit stůl.