Zima není jediným viníkem úrazů na chodníku

Námraza, čerstvě napadaný sníh, déšť nebo špatně udržovaná komunikace mohou chodcům způsobit nepříjemná zranění. Každoročně ošetří na pohotovostech i chirurgiích tisíce případů zvrtnutých kotníků, naraženin, zlomenin, otřesů mozku i naštípnutých kostí. Jenom v loňském roce jich bylo na tisíce. Nejčastěji se v čekárnách objevují pacienti s tržnými ranami a odřeninami, pohmožděninami, zlomeninami nebo s vyvrtnutím kotníku. Mohou poškození v případě úrazu na chodníku dostat odškodnění, i když nemají úrazové pojištění? A není úrazové pojištění přeci jen dobré zaopatření?

Neuklizený a neposypaný chodník lehce zaviní nepříjemný úraz, v horším případě s dlouhou dobou rekonvalescence a v nejhorším i s trvalými následky. Na první pohled banální situace může způsobit výpadek příjmů i na několik měsíců. Zlomenina se průměrně léčí kolem tří týdnů, výron v kotníku od dvou dnů až do čtyř týdnů, s otřesem mozku se doporučuje zůstat na lůžku alespoň tři dny. Zlomeniny a výrony přitom patří k nejběžnějším zraněním na zledovatělé ploše, jejich léčba je dlouhodobá a zpravidla se doporučuje i rehabilitace. Ale koho hnát k odpovědnosti za neuklizený chodník a za vzniklý úraz?

Majitelem komunikace je zpravidla obec, město či městská část. Ty jsou většinou pojištěny pro případy náhrady škody za úrazy na chodníku. Podání a prošetření žádosti ale není úplně jednoduché. V prvé řadě jsou potřeba důkazy, např. fotodokumentace z místa nehody a nejlépe i obuvi, kterou měl zraněný na nohou. Protože pokud do zasněžených ulic vyrazil v teniskách, s největší pravděpodobností jeho žádosti nebude vyhověno. Pomoci mohou i svědecké výpovědi, přesný čas nehody a popis povětrnostních podmínek, aby se dalo vyloučit, že ulice nebyla bezpečně schůdná vinou správy komunikací a ne proměnlivostí počasí. Důležitá je i lékařská zpráva a přesný popis, jak k úrazu došlo. Od úřadu se tedy dá často nějaké odškodné získat. Proč ale nemít pro všechny případy, nejen ty zimní, raději sjednané úrazové pojištění, které pokryje jak ošetření, tak i hospitalizaci a rekonvalescenci?

„Zranění způsobená pádem na namrzlé ploše v naší pojišťovně tvořila v loňském roce kolem 15 % ze všech nahlášených úrazových pojistných událostí. Co do počtu to nejvíce byly pohmožděniny, tržné rány a odřeniny. V rámci životního a úrazového pojištění lze sjednat připojištění pro případ chirurgického zákroku po úrazu, hospitalizace, rekonvalescence i pracovní neschopnosti. Dojít může i k těžším případům. Nejen v zimě pádem na neuklizeném chodníku, nehoda se může stát prakticky kdekoli a kdykoli. Pro takové případy naše pojištění kryje také dobu nezbytnou pro léčbu úrazu i v případě jejího prodloužení, invaliditu 1., 2., 3. i 4. stupně, nebo trvalé následky,“ vyjmenovává výhody životního a úrazového pojištění František Špulák z pojišťovny MetLife.

Není radno podceňovat kvalitní úrazové pojištění, nehody se stávají pomalu na každém rohu. Ať už za ně mohou neuklizené chodníky od sněhu, zmoklé dlažební kostky nebo rozkopané ulice.

Informace pro editory

Pojišťovna MetLife (MetLife Europe d.a.c.) nabízí své služby v České republice od roku 1992. Dlouhodobě se umisťuje v žebříčku top deseti nejvyužívanějších pojišťoven v oblasti životního pojištění. MetLife Europe d.a.c. je dceřinou společností MetLife, Inc., která vznikla již v roce 1868 a v současnosti spravuje pojistky 100 milionů klientů ve více než 40 zemích světa. Široká produktová nabídka zahrnuje zejména investiční životní pojištění, úrazové pojištění, speciální druhy pojištění pro ženy nebo děti či zaměstnanecké benefity.

Pro více informací kontaktujte:

Crest Communications, a.s.
Marcela Štefcová