Hurá na hory! Ale pozor, úrazů přibývá.

Zimní dovolená bez starostí

Hory, a nejen je, zasypal sníh. Ideální příležitost pro zimní výlet nebo pár dní na lyžích. Vyrazte, ale nepodceňte pojištění. Jen loni evidovala horská služba o 500 úrazů více než o rok dříve. A důležité není jen klasické cestovní pojištění. Víte, že životní a úrazová pojistka se hodí nejen v případě fatálního úrazu? Že s životním pojištěním a řadou dalších připojištění, o kterých možná ani nevíte, že je platíte, můžete mít třeba v případě zlomeniny nárok na odlehčenou verzi sádry či příspěvek na rehabilitaci a další výhody?

Zima se definitivně přihlásila o slovo, lyžaři a vlekaři se radují. Nadšenců pro zimní sporty přibývá. Spolu s oblibou lyžování však bohužel narůstá i množství úrazů, k nimž na sjezdovkách či běžeckých stopách dojde. V minulé sezóně musela horská služba zasahovat na českých svazích víc než 7 600x. A to bylo o celých 500 zásahů více než v zimě 2016–2017 a o 2 000 více než rok předtím. Příčinou byly nejčastěji úrazy na sjezdových lyžích (4 334) nebo na snowboardu (1 418). Pěší a běžkaři byli příčinou 700 zásahů. Nejčastěji řeší záchranáři zhmožděniny, poranění kloubů a zlomeniny, a to jak ty klasické, tak i komplikované. V Čechách se nejvíce úrazů stane na sjezdovkách v Krkonoších, na druhém místě jsou Jeseníky. Čeští lyžaři jsou také velmi často ošetřování v Rakousku nebo Itálii. Například v březnu 2017 jich bylo v Rakousku ošetřeno o 10 procent víc než rok předtím a obdobně tomu bylo i v dalších zimních měsících – viz tabulka.

Samozřejmostí před výletem do hor nebo na běžeckou výpravu v údolí by mělo být dobré pojištění. „Klasické cestovní pojištění vám hradí především léčebné výlohy. Životní a úrazové pak chrání před dalšími následky a kryje například i výpadky příjmu. Můžete však v jeho rámci získat řadu dalších výhod – třeba odlehčenou sádru nebo komfortnější pokoj v nemocnici či příspěvek na léčbu a rehabilitaci,“ vysvětluje Marek Bajer, produktový specialista pojišťovny MetLife. „Například v rámci připojištění doby nezbytné pro léčbu úrazu, vám v případě otřesu mozku budeme po dobu 15 dnů vyplácet denní dávku. Pokud si zlomíte stehenní kost, tak až 185 dní, u tříštivé či otevřené zlomeniny obratle až 60 dnů.“

Náklady spojené s úrazem v zahraničí se přitom snadno vyšplhají ke statisícům. Jen pro představu – přeprava vrtulníkem vloni vyšla na víc než sto tisíc korun. A operace po úrazu hlavy nebo páteře může vyjít na víc než půl milionu korun.

Pokud se tedy chystáte na hory a životní a úrazové pojištění ještě nemáte, zvažte to. A pokud ho již sjednáno máte, ověřte si, co vám kryje a jaké možnosti pro případ úrazu na horách, zejména v zahraničí nabízí. Možným problémům se lépe čelí, jste-li na ně dobře připraveni.

Přehled počtu ošetřených českých pacientů v Rakousku

  2016 2017
Listopad 194 202
Prosinec 409 460
Leden 498 708
Únor 708 917
Březen 876 971


Zdroj: ročenka Kanceláře zdravotního pojištění

Informace pro editory

Pojišťovna MetLife (MetLife Europe d.a.c.) nabízí své služby v České republice od roku 1992. Dlouhodobě se umisťuje v žebříčku top deseti nejvyužívanějších pojišťoven v oblasti životního pojištění. MetLife Europe d.a.c. je dceřinou společností MetLife, Inc., která vznikla již v roce 1868 a v současnosti spravuje pojistky 100 milionů klientů ve více než 40 zemích světa. Široká produktová nabídka zahrnuje zejména investiční životní pojištění, úrazové pojištění, speciální druhy pojištění pro ženy nebo děti či zaměstnanecké benefity.

Pro více informací kontaktujte:

Crest Communications, a.s.
Marcela Štefcová
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1