Datle a fíky se v tuzemských obchodech objevují před Vánocemi a vydrží v nich obvykle celou zimu a jaro. Vlašské ořechy i jedlé kaštany, které u nás dozrávají na podzim, pak dělají exotickým datlím a fíkům důstojné společníky (prodávané kaštany však tuzemské obvykle nebývají). Tato sladká či alespoň nasládlá čtveřice je samozřejmě vhodná nejen k přípravě nejrůznějších pečených dobrot, ale i k přímé konzumaci jako sladký desert či vydatná, avšak zdravá (a mnohdy i uzdravující) svačinka. Pojďme se jí podívat na sladký zoubek…

Datle: Sladká dobrota proti dráždivému kašli

V medově sladké datlové sušině nalezneme až 60 % jednoduchých cukrů, 8 % vlákniny a vcelku zanedbatelné množství bílkovin a tuků. Tyto vlastnosti datle činí skvělým a velmi rychlým zdrojem snadno využitelné energie. Z vitamínů nás potěší zejména vitamíny řady B a betakarotén. Minerální látky reprezentuje hořčík, dále pak železo, vápník, draslík, mangan a měď. V lidové medicíně se datle užívají při suchém dráždivému kašli, zejména ve formě mléčného odvaru. Plody datlovníku působí vzhledem ke svému složení blahodárně také na nervový systém, a to zejména díky obsahu vitamínu B1, hořčíku a značnému obsahu cukrů. Proto jsou datle skvělou svačinkou v období stresu i nachlazení.

CO MOŽNÁ NEVÍTE: Datlovník býval na Blízkém východě zdrojem i symbolem života, z datlí se lisoval tzv. datlový chléb, vydatný zdroj energie, vitamínů i minerálů pro karavany cestující pouští. Sirup z čerstvých datlí je výborné sladidlo, míza datlovníku se kvasí na víno, křehké vrcholové pupeny se konzumují v salátech.

Fíky: Zlepšují zažívání a dodají energii

I sušené fíky jsou podobně jako datle skvělou zásobárnou jednoduchých cukrů a zároveň vlákniny, která vstřebávání přítomných cukrů prodlužuje. Fíky dále obsahují draslík, vápník, hořčík a železo. Čerstvé ovoce se chlubí vitamíny řady B, vitamínem C, E a provitamínem A. Plody fíkovníku patří mezi silně zásadotvorná potraviny, kterých je v naší stravě stále nedostatek. Významný obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny předurčuje tyto plody k podpůrné léčbě zácpy. Fíky vám podobně jako datle prokážou dobrou službu i jako podpůrný přírodní prostředek proti kašli a bronchitidě.

CO MOŽNÁ NEVÍTE: Fíkovník patří k nejstarším domestikovaným rostlinám vůbec, a tak není divu, že se z nich vyrábí marmelády, sirupy, džusy a upražené plody dokonce slouží k výrobě fíkové kávy.

Vlašské ořechy: Chutná prevence srdečně-cévních onemocnění

Ano, plody ořešáku královského jsou tučné a energeticky vydatné, neboť v nich najdeme až 70 % tuků, avšak jde o tuky (nenasycené mastné kyseliny) zdravé, v moderní stravě nedostatkové. „Vlašáky“ dále obsahují menší množství kvalitních bílkovin a nepatrné množství sacharidů. Plody ořešáku jsou bohatým zdrojem vitamínu E, B1, B6, kyseliny listové, hořčíku, dále i mědi a zinku – látek nezbytných pro dobré fungování mozku a také pro plodnost! Obsažené nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu, podílí se na tvorbě nervových tkání a dokonce ovlivňují tvoření protilátek. Známé je i jejich působení proti vzniku krevních sraženin a zánětlivým procesům v organismu.

CO MOŽNÁ NEVÍTE: Vlašské ořechy jsou bohaté na fosfor a draslík a zároveň chudé na sodík; tyto atributy je řadí mezi potraviny s preventivními účinky u kardiovaskulárních onemocnění.

Kaštany: Pochoutka pro diabetiky i celiaky

Možná vás to překvapí, ale kaštany nejsou oproti ořechům vůbec tučné; naopak obsahují až 40 % škrobů a jen okolo 4 % bílkovin. Z vitamínů jsou zastoupeny vitamíny řady B, vitamín C a E. Z minerálních látek dominuje především draslík, fosfor, vápník, dále pak železo a sodík. Jedlé kaštany jsou vzhledem ke svému složení vhodnou pochoutkou také pro diabetiky a v lidovém léčitelství jsou tradičně doporučovány osobám v rekonvalescenci.

CO MOŽNÁ NEVÍTE: V některých, zvláště středomořských oblastech, se z kaštanů vyrábí přirozeně bezlepková mouka, jež je skvělou surovinou k přípravě pokrmů (včetně pečení) při bezlepkové dietě. Korsika, kaštanová velmoc, je kromě mnoha kaštanových pochoutek známá i kaštanovým pivem, vínem a likéry. A pozor, kaštany, i kaštanové pyré, které je u nás někdy dostupné, lze i mrazit!

Zveřejněno: 23-08-2018