Boj proti rakovině může podpořit i pojištění od MetLife

Světový den boje proti rakovině (World Cancer Day) připadá každoročně na 4. únor. Připomeňme si, že nejdůležitější je u onemocnění rakoviny prevence, která byla právě v posledních letech díky pandemii covid-19 zanedbávána. Vrátit se k pravidelným preventivním prohlídkám je cílem i pojišťovny MetLife, která ve svém programu MetLife Fair odměňuje za zodpovědný přístup ke zdraví. V České republice žije okolo 600 000 osob s nádorovým onemocněním nebo s minulostí tohoto onemocnění. Dobrou zprávou je, že naděje na přežití se u zhoubných nádorů za deset let zvýšila až o třetinu.

Přestože se rakovina řadí mezi jednu z nejobávanějších chorob, většina jejích typů je při včasné diagnóze dobře léčitelná. Řadě pacientů se díky stále kvalitnější zdravotní péči daří nad rakovinou vítězit, přesto u nás každoročně zemře kolem 28 tisíc nemocných. Náklady, které jsou často spojené s léčbou a které nehradí zdravotní pojišťovny, mohou být vysoké, a proto se vyplatí mít životní pojištění. Například Garde 6.0 nebo OneLife 2.0 od pojišťovny MetLife dokáže pokrýt nejen výdaje spojené s léčbou (vitamíny, paruka, rehabilitace, speciální strava, přestavba bydlení na bezbariérové atd.), ale rovněž zabezpečí rodinu v případě výpadku příjmu. Nejvyšší částka, kterou za onemocnění rakovinou, pojišťovna MetLife klientovi v loňském roce vyplatila, dosáhla 1,2 milionu korun a celkově za diagnózy rakoviny v roce 2022 klientům uhradila 14,9 milionu korun.

„Diagnóza zhoubných onemocnění, jako jsou rakovina, leukemie a podobně, je součástí našeho pojištění závažných onemocnění. Ve variantě Extra Plus plníme i při časnějších stádiích zhoubných onemocnění a klientovi tak vyplácíme 25%, 50%, nebo 100% plnění podle fáze rozvoje nemoci a komplikací. Samostatně poskytujeme našim klientům například i pojištění časného stádia zhoubných onemocnění tzv. karcinom in-situ,“ vysvětluje Michala Hanzlíčková, produktová specialistka MetLife. „Zvlášť pojišťujeme zhoubné nádory ženských orgánů nebo mužských orgánů a míchy. V posledních letech došlo v diagnostice a léčbě zhoubných onemocnění k obrovskému pokroku, přesto jejich prognóza vždy obsahuje určité procento nejistoty. Právě proto se snažíme našim klientům nabídnout možnost individuální volby a kombinace našich produktů v závislosti na osobní nebo rodinné situaci,“ dodává Hanzlíčková. 

Pojišťovna, která ke klientům přistupuje individuálně a fér

Více než třetině druhů nádorů lze předcházet dodržováním zásad zdravého životního stylu. Den boje proti rakovině berme jako příležitost k zamyšlení se nad naším každodenním stylem života, frekvencí docházky na preventivní prohlídky a k rekapitulaci rizikových faktorů. Komu by stále chyběla motivace: MetLife všechny své klienty na cestě ke zdraví odmění. V rámci všech životních pojištění totiž ve svém programu odměňuje za aktivity zdravého způsobu života. Program MetLife Fair je nejštědřejší k nekuřákům, kterým poskytuje 20% slevu na pojištění. Za onkologický screening karcinomu ženského prsu (tvoří celou čtvrtinu všech nádorových onemocnění u žen), karcinomu děložního čípku, karcinomu tlustého střeva a konečníku (druhé nejčetnější nádorové onemocnění u žen i mužů) či karcinomu prostaty (tvoří čtvrtinu nádorových onemocnění u mužů), nabízí MetLife 10% slevu z celkové částky za pojištění. MetLife si velice váží klientů, kteří pravidelně navštěvují praktického lékaře a také dárců krve, kterým ve svém programu dává slevu 5 %.

Pojišťovna MetLife spolupracuje s neziskovou organizací Loono, která sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů. Ti vzdělávají veřejnost v oblasti prevence onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních (#žiješsrdcem) onemocnění, a dále reprodukčního (#doledobrý) a duševního zdraví (#dobrénitro). Pro ty, kdo nemají ve všech preventivních opatřeních jasno, připravila organizace Loono interaktivní přehled, který všechny navede správným směrem, k lékařům na potřebné kontroly.

Organizace navíc uvedla loni na trh užitečnou aplikaci Preventivka, která uživatelům připomene termíny preventivních prohlídek u lékaře, pravidelná samovyšetření, vyhledá specialisty v jejich okolí a nabídne ověřené informace o prevenci civilizačních onemocnění na jednom místě. Od doby, kdy se podařilo díky očkování vymýtit smrtelná infekční onemocnění, nás nejvíce ohrožují nemoci oběhové soustavy a právě nádorová onemocnění. Z pomyslné „první příčky“ je minulé roky sesadila epidemie covid-19, ale snížení jejich podílu nebude trvat dlouho.

Rakovina je celosvětově nejrozšířenějším onemocněním. Česko stále patří k zemím s nadprůměrným výskytem onkologických onemocnění. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mezi muži převažuje rakovina prostaty (25 %), tlustého střeva a konečníku (14 %) a nádory průdušnice, průdušek a plic (11 %). U žen patří k nejčastějším typům karcinom prsu (25 %), a stejně tak jako u mužů následuje onemocnění tlustého střeva a konečníku (12 %) a průdušnice, průdušek a plic (8 %).

Den proti rakovině

Rakovina si nevybírá a může postihnout v různé formě muže i ženy jakéhokoliv věku. Na druhou stranu, je vidět světlo na konci tunelu: úspěšnost léčby mnoha druhů rakoviny se v posledním desetiletí zvýšila. U rakoviny prostaty je šance na vyléčení až 94 %, u karcinomu prsu až 89 %, tlustého střeva 66 % a oblasti plic 18 %. Nejvýraznější nárůst schopnosti vyléčit pacienty zaznamenali lékaři i u méně častých, ale o to nebezpečnějších diagnóz jako jsou onemocnění slinivky, jater, jícnu nebo žlučníku.

Počet nemocných bohužel nadále rok od roku roste. Na vině jsou rizikové faktory, které lze ovlivnit minimálně, ale rovněž i životní styl, který každý jedinec změnit může, a to zásadně.

Více informací o pojištění, které vás ochrání v případě diagnózy rakoviny, naleznete na webu MetLife nebo u pojišťovacích zprostředkovatelů

Statistiky byly čerpány z těchto zdrojů:

WHO - International Agency for Research on Cancer

Statistická ročenka České republiky 2022

VZP aktuality

VZP prevence

Český rozhlas – životní styl a zdraví

 

O společnosti Metlife

Společnost MetLife, Inc. (NYSE: MET) je prostřednictvím svých dceřiných a přidružených firem jednou z předních světových společností poskytujících finanční služby v oblasti pojištění, anuit, zaměstnaneckých benefitů a správy aktiv, které pomáhají individuálním i firemním zákazníkům vytvořit jistější budoucnost. Společnost MetLife byla založena v roce 1868, svoji činnost vykonává ve více než 40 zemích a zaujímá vedoucí postavení ve Spojených státech, Japonsku, Latinské Americe, Asii, Evropě a na Středním východě. Další informace naleznete na adrese www.metlife.com.

MetLife v České republice

Pojišťovna MetLife (MetLife Europe d.a.c.) nabízí své služby v České republice od roku 1992. Dlouhodobě se umisťuje v žebříčku top 10 nejvyužívanějších pojišťoven v oblasti životního pojištění. Více informací na www.metlife.cz.

Pro více informací kontaktujte:

Crest Communications, a.s.
Veronika Hášová
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1