Zatímco většina z nás borůvky miluje pro jejich nezaměnitelnou chuť, kterou dávají kynutým koláčům, ovocným knedlíkům nebo staročeskému žahouru – lahodné borůvkové omáčce, světové vědecké týmy nezajímá jejich chuť, ale udivující výživové vlastnosti a léčivé schopnosti. Vědci z prestižní americké Mayo Clinic borůvky dokonce zařadili mezi 10 světových „superpotravin“.  Zařazení mezi nejzdravější potraviny na světě mělo zdánlivě jednoduchá kritéria: nadprůměrný obsah vitamínů i minerálních látek a naopak nízkou kalorickou hodnotu a minimální obsah tuku, dále vysoký obsah vlákniny a antioxidantů, které nás chrání před civilizačními chorobami. Tato kritéria obyčejné malé borůvky bez problémů splnily, a skromnou rostlinu tak katapultovaly do velkého světa vědy.

Zkušenosti našich babiček potvrzeny!

Naše babičky borůvky nejen vařily a zavařovaly, ale také sušily – hrozinky z borůvek byly zajímavým doplňkem na vitamíny chudého zimního jídelníčku, ale ještě zajímavějším přírodním léčivem. Sušené borůvky jsou totiž neuvěřitelně zdatným bojovníkem proti úporným průjmům, a to jak u dětí, tak u dospělých. Už naši předkové si všimli, že sušené borůvky problémy nejen rychle „zastaví“, ale také upraví zažívání! Co naši předkové věděli a žili, to vědci potvrdili výzkumy; látky obsažené v borůvkách totiž působí v zažívacím traktu výrazně desinfekčně a protizánětlivě.

Fialové kuličky „v kostce“

  • Borůvky léčí střevní potíže a desinfikují zažívací trakt.
  • Vědecké výzkumy prokázaly, že borůvky díky obsahu antioxidantu pterostilbenu snižují cholesterol. Pterostilben se dokonce v zahraničí prodává v lékárnách jako volně prodejný lék.
  • Další studie naznačily, že rostlinná barviva obsažené v borůvkách zpomalují růst rakovinných buněk a působí i preventivně!
  • Borůvky patří mezi ovoce, které pomáhá regulovat hladinu krevního cukru při diabetu II. stupně. Listy jsou dokonce součástí volně prodejných diabetických čajů.
  • Čerstvé borůvky, domácí kompoty i namočené sušené borůvky jsou perfektním a chutným lékem na afty.
  • Už za druhé světové války dostávali angličtí letci borůvkové džemy a kompoty, již tehdy se totiž vědělo, že borůvky disponují úžasnou regenerační schopností na oční sítnici a kapiláry.

Pravý jihočeský žahour potěší velké i malé strávníky

Žahour je proslulá borůvková omáčka, jednoduchá česká specialita, která je nejen chutná, ale díky množství použité „superpotraviny“, také velmi zdravá. Žahour úžasně chutná na například na lívancích, tvarohových knedlíkách, ale třeba i smetanové zmrzlině – fantazii se zkrátka meze nekladou!

Potřebujete: 500 g borůvek, 1 lžíci másla, 2 dcl vody, 2 dcl smetany, 50 g cukru, vrchovatou lžíci strouhaného perníku, špetku skořice a citrónové kůry

Postup: Borůvky podlijte vodou, zasypte cukrem a duste spolu se lžící másla. Až se borůvky rozvaří, přidejte perník, smetanu a koření. Vše se opět krátce vaří.