Příchod chladnějších dnů znamená jediné – je tady dýňová sezóna. Palba všemožných reklam oznamujících, že si dýni můžete dopřát v latté, chlebu a třeba i parfému, je sice trochu únavná, faktem však zůstává, že se jedná o plodinu, která má velmi široké využití. Vykouzlíte z ní sladké i slané pokrmy, a když na to přijde, zvládnete z ní uvařit klidně celý oběd. Nevěříte? Pak vězte, že dýňová polévka je to pravé, čím se zahřát v pošmourných dnech. Pokud máte rádi trochu pikantnější chuť, přidejte zázvor nebo špetku čili, milovníci osvěžení zase nic nepokazí pomerančovou šťávou. Jako hlavní chod můžete servírovat dýni zapečenou s provensálskými bylinkami a plísňovým sýrem, krémové rizoto s troškou parmazánu nebo třeba dýňové gnocchi s pórkem a anglickou slaninou. A coby dezert se perfektně hodí dýňový koláč s pekanovými ořechy doplněný o špetku skořice.

Podzimní vlhko a lezavo báječně svědčí taky houbám. Pokud to počasí aspoň trochu dovolí, jako zapálení houbaři vyrazte do lesa a naplňte si košíky. Houby se dají nasušit nebo zavařit, takže si je budete moct dopřát i během dlouhé zimy, zároveň by však byla škoda nepochutnat si na čerstvých. Smaženice s hříbky nebo liškami je nestárnoucí klasika, která nezklame nikdy, vděčné jsou také houbové karbanátky nebo dobře dochucená krémová omáčka. No a nasušené hříbky se zase báječně hodí do polévek – třeba taková bramboračka nebo kulajda vám s nimi bude zaručené líp chutnat. A malý bonus, houby nemají skoro žádné kalorie a navíc obsahují látky napomáhající ke snížení cholesterolu v krvi, takže jejich konzumací prospíváte i vlastnímu zdraví.

Na podzim dozrává také zelí, které by se dalo označit za superpotravinu. Obsahuje totiž řadu vitamínů a minerálů, které mohou blahodárně působit na vaše zažívání a předcházet vzniku žaludečních vředů. Skvělým způsobem, jak zelí zpracovat, je ho naložit. Kysané totiž jednak dlouho vydrží, jednak je perfektním zdrojem vitaminu C. Ani čerstvá hlávka však rozhodně není k zahození. Můžete si z ní připravit třeba salát Coleslaw, dušenou klasiku k pečenému masu nebo tzv. zelňáky, tedy zelné placky, které mají svůj původ na jihu Čech. A pro jistotu ještě jedna drobnost. I když má zelí řadu blahodárných účinků na naše zdraví, s konzumací to nepřehánějte, pokud si nechcete přivodit zažívací obtíže.

Jste spíš na sladké a podzim je pro vás synonymem pro nejrůznější druhy koláčů? Pak si dopřejte nějaký z jablek. Toto ovoce je velmi vděčné, protože se nabízí v tolika odrůdách, že určitě objevíte nějakou, jíž přijdete na chuť. A možnosti úprav jsou navíc nepřeberné. Připravte třeba klasický závin z listového těsta, do nějž krom jablek přidáte taky spoustu skořice a ořechů. Anebo se pusťte do koláče, který se každému, kdo ochutná, rozplyne v ústech. Receptů je nepočítaně a každý trochu jiný. Co takhle jablka napřed trochu povařit v karamelu, který snadno připravíte z cukru a trochy vody? Anebo byste se radši inspirovali ve Francii a upekli koláč v alsaském duchu? Či dáte šanci i dalšímu ovoci a nakombinujete jablka s hruškami a trochou marcipánu? Vaší představivosti se meze nekladou a na koláči plném šťavnatého ovoce si jistě pochutná celá rodina.

Ať už pro podzimní mlsání zvolíte jakoukoliv sezónní surovinu, nezapomínejte, že ovoce i zelenina jsou vždycky nejlepší lokální, protože dozrály na zahrádce či na poli a nemusely k vám cestovat žádnou velkou dálku. A podzimní nabídka je tak pestrá, že si zaručeně vybere úplně každý.